Az erős északi fa, avagy a skandináv fenyő gerenda előnyei

A fenyő, amely a Lappföld zord tájain nőtt fel, ideális építőanyag. Ezek a fák nagyon lassan növekszenek a rideg környezetben. Ez a növekedési időszak sűrű, egyenletes szerkezetet eredményez, amelyben a gyanta szűk csatornákban áramlik. A körülmények ideális védelmet, erős ellenállást és tartósságot biztosítanak a fának, így az ebből épült háznak is.

Az Artichouse-nál használt, Lappföldről származó fenyőfák megfelelnek minden minőségi szabványunknak, ez garantálják a hosszú élettartamú faházak megépítését. A skandináv fenyő gerenda első osztályú építőanyag: tartós, extrém módon megmunkálható, gyönyörű és erős.

 

A skandináv fenyő gerenda erősebb a délinél

A szakítószilárdság, amelyet a farost ellenkező irányból való húzásával mérnek, csökkenti a faanyag hajlamosságát a repedésre, és javítja annak tartósságát. Ez az adat a sarki fenyő esetében sokkal nagyobb, mint a déli társainál. A sarki fenyő felületi keménysége a fa sűrűségéhez viszonyítva szintén nagyobb, mint a déli fenyők esetében.

Vannak más tényezők is, amelyek befolyásolják a fa sűrűségét. Annak ellenére, hogy az északi fa sűrűsége kisebb, a sarki fenyőből készült épületfa erősebb, mint déli társa, többek között az egyenes faszála és a kisebb ágak miatt. Vállalatunk kínálatában különösen erős fajták is rendelkezésre állnak.

Strong northern wood3

 

A skandináv fenyő előnyei

  • Erős: nagy hajlítószilárdság, nyomószilárdság, vágási szilárdság és szakítószilárdság.
  • Könnyű, de tartós: súlyához képest nagyon könnyű és erős.
  • Egyenletes erőmegosztás: keskeny növekedési gyűrűk és kis variáció jellemzi, kevés fiatal fa fordul elő.
  • Kevesebb repedés: nagy szakítószilárdság, valamint kiemelkedő mennyiségű geszt, ami a fatest belső, tartósabb, felhasználás szempontjából értékesebb részét jelenti.

 

Egységes minőség

Ennél a fánál a hosszúság és az átmérő növekedése szignifikánsan lassú, az ágak pedig aprók maradnak. Ami a faanyag felhasználását illeti, a vékony növekedési gyűrűknek köszönhetően a megmunkáláskor kevésbé hajlamos a repedésekre. Emellett a fiatal fenyő, ami kevésbé megmunkálható a legtöbb tűlevelű fajhoz képest, kifejezetten ritka.

A sarki fenyő növekedési gyűrűinek szélessége a fa belsejétől a kéregig kevésbé változik, mint a déli fenyőé, emellett a faanyag sűrűsége is szinte egyforma egy törzsön belül. A sűrűség közvetlenül befolyásol számos más tulajdonságot, például a szilárdságot, tehát a sarki fenyő faanyaga sok szempontból egységesebb minőségű, mint a déli fenyőé.

A sarki fenyő ragasztása és befejezése (festék, lakk, viasz) egyszerű, ha nem áll túl sok különálló részből, vagy nem tartalmaz túl sok gyantát. A ragasztás tartós, a befejezés pedig garantálja az egyenletes felületet.

 

Historiakuva

Szép és erős geszt, a minőség záloga

 

  • A lassú növekedés miatt északon az azonos méretű fenyőfajtáknak több gyűrűjük van, mint délen. Egy bizonyos szélesség elérésekor a sarki fenyők már idősebbek, így több geszttel rendelkeznek, amelynek a felhasználás szempontjából számos jó tulajdonsága van.

    A geszt általában sötétebb és telítettebb, mint a fatest külső része, a szíjács. Északon a geszt és a szíjács színe közötti különbség kezdetben nagy, ám az idő múlásával kiegyenlítődik, a fa színe sötétebb lesz, főleg az UV-sugárzás miatt. A faanyag egyenletes elszíneződése a növekedési gyűrűk keskenységének köszönhető. Nagyobb felületek esetén a kiegyensúlyozott megjelenést befolyásolja az ágak kisebb mérete, kerekítése és egyenletes elhelyezkedése is. Az összképet zavaró repedések vagy gyantaszivárgások ritkán fordulnak elő.

 

A fa, amely megőrzi alakját

A sarki fenyő előnye, hogy mivel lassan növekszik, nem sok fiatal fát használnak fel. Ez azért előnyös, mert a fiatal fák belső része sok szempontból gyengébb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a többi faanyag. A geszt viszont minőségi anyag, mivel a kevesebb nedvesség felszívódása miatt az ebből gyártott egységek kevésbé változnak a levegő páratartalmától függően, mint a felszíni fából készített rönkök.